کوچینگ چیست؟

تعریف کوچینگ چیست؟
در پاسخ به این سوال که کوچینگ چیست؟ باید بگویم کوچینگ فرآیندی است که یک کوچ (فرد مربی در حوزه کوچینگ) با داشتن مهارتِ ایجاد یک فضای امن، قابل اعتماد و اطمینان، باعث ایجاد ارتباط با مراجع خود می شود. در کوچینگ، یک کوچ حرفه ای با گوش دادن فعال و پرسیدن سؤالات کلیدی از مراجع، به او یادآور می شود که از تمامی توانایی خود، در جهت حل مسائل استفاده کند.چرا که کوچها اعتقاد دارند که هیچ کس به اندازه خود فرد، برای حل مسائلش، از جنبه های زندگی خود آگاه نیست.
به زبان ساده، کوچینگ فرآیندی است که هدف آن بهبود عملکرد است و به جای گذشته یا آینده دور، بر «زمان حال» تمرکز دارد. به معنای دیگر، «کوچینگ باز کردن پتانسیل یک فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد خود است.»
در کوچینگ، کوچها بدون هیچ قضاوتی، به مراجع کمک می کنند که تکه های پازل زندگی خود را کنار هم چیده و از آن تابلوی زیبا و شفافی بسازد. کوچینگ یک رابطه حمایتی دوسویه است که در آن کوچ با همراه شدن با مراجع، باعث می شود مراجع تمام نیرو و تمرکز خود را بر روی مسیر رسیدن هدف بگذارد.
آیا کوچینگ یک مهارت بین المللی است ؟
حوزه این علم به مفهوم امروزی آن در اواسط سال ۱۹۸۰ میلادی توسط توماس لئونارد در ایالاتمتحده آمریکا ایجاد شد. اکنونا حرفه بهخوبی شناخته شده است و شغل معتبری تلقی میگردد و گفته میشود که این حرفه طی سالهای آتی، پس از مشاغل حوزه IT، به دومین صنعت در حال رشد تبدیل خواهد شد.
تاریخچه ی کوچینگ
در قرن 16 میلادی در شمال غربی مجارستان روستایی به نام «کاکس» بوده برای رفتوآمد بین وین و بوداپست. کالسکههایی تولید کردند که مردم روستا رو با کیفیت بهتر منتقل میکردند که بعداً همین اسم روستا روی کالسکهها ماند و به «کالسکههای کاکس» معروف شد که در زبان انگلیسی به نام Coach مشهور شد، اسم کوچینگ فعلی هم همین مضمون را دارد و مراجع را از نقطه موجود به نقطه مطلوب هدایت میکند.
در کوچ، مراجع از «نقطهای که هست» به نقطهای که «دوست دارد باشد» هدایت میشود…
سال 1974 بود که تیموتی گالوی با نوشتن کتاب «بازی درونی تنیس» اثر قابل توجه و عمیقی بر رویکرد کوچینگ و تثبیت آن گذاشت. او یک مربی تنیس بود و در حین تدریس با کنجکاوی و عمیق شدن روی رفتارهای شاگردانش توانست سبک جدیدی در بازی تنیس خلق کند. بعد کتابی در این زمینه نوشت. این کتاب در آن سال به تیتراژ میلیونی رسید. تیموتی گالوی با کتاب بازی درونی تنیس، تفکرات را درباره کوچینگ متحول ساخت.
فرایند کوچینگ
فاصله بین آنچه فرد فکر میکند هست و آنچه میتواند باشد را کاهش میدهد در حالت کلی هنر تسهیل کردن راه برای رسیدن به هدف است. به عبارتی مجموعه مهارتهایی است که استعدادها و پتانسیلهای فرد را شکوفا میکند تا فرد بتواند در زندگی شخصی و حرفهای خود کارآیی و عملکرد بهتری داشته باشد.
کوچینگ به فرد فرصت میدهد تا برای خود اهدافی مشخص کند و در راستای محقق شدن این اهداف گام برداشته و اقداماتی صورت دهد. کوچ راه را برای رسیدن به این اهداف و موفقیت فرد هموار میکند، به او انگیزه میدهد تا تعهد و مسئولیتپذیری بیشتری از خود نشان دهد.
هدف کوچینگ
کوچینگ آمیزهای از چالش و حمایت است نه یک روش درمانی است، نه آموزش، نه مشاوره و نه منتورینگ. در واقع ان یک رابطه مشارکتی بین کوچ و فرد مراجعهکننده است که با طرح مسألهای از جانب فرد شروع میشود. در ادامه کوچ یا مربی حرفهای با طرح سؤالات و جمعآوری اطلاعات از پاسخها، فرایندی را برنامهریزی میکند تا او را به هدف خود برساند. توسعه فردی و سازمانی با همکاری افراد، افزایش اعتماد به نفس، خودباوری، خودشناسی و افزایش سطح درک و آگاهی از مهمترین دستاوردهای کوچینگ به شمار میروند.
به چه کسی میگویند کوچ؟ (Coach)
کوچ (فارسیاش میشود مربی، راهبر، هدایتگر، تسهیلگر یا هر اسم دیگری که شما دوست دارید!) کسی است که به شما کمک میکند به آگاهی برسید و مسائلی را خودتان کشف کنید و یاد بگیرید. کوچها هرگز شما را نصیحت نمیکنند و به شما راهکار ارائه نمیدهند، بلکه با استفاده از ابزارهایی کارآمد در حرفه خود (مثل گوش دادن فعال، پرسیدن سؤالات مؤثر و قدرتمند و بازخورد)، به شما کمک میکنند تا نقشه راه را برای پیشبرد اهدافتان تعیین کنید یا پازلهای درونی که موجب بروز مسائلی در زندگی شما شدهاند را کنار هم ببینید و به نتیجه برسید.
کوچها در حقیقت به شما کمک میکنند که خودتان با رسیدن به آگاهی و پاسخها، میان آن کسی که هستید و آن کسی که میخواهید باشید پلی ایجاد کنید. کوچها به شما کمک میکنند تا افکار و پیچیدگیهای ذهن خود را خودتان سروسامان دهید، ساده کنید و به شفافیت برسید.
حتی شاید بتوان دانش کوچینگ را دانش پرسشگری نام نهاد.
انواع کوچینگ
- اجرایی
- عملکرد
- رهبری
- سلامت
- شغلی
- ثروت
- مالی
- رشد معنوی
- تحصیلی
- روابط
- ورزشی و…
فواید کوچینگ چیست؟
این علم چیست و چه فوایدی دارد؟ این علم فواید بیشماری دارد. اما برای نمونه، تنها به چند تا از فواید ان اشاره میکنیم تا درک بهتری از آن کسب کنید:
اول: خودآگاهی، شناخت خود و هوشیاری
اصلاً هدف اصلی این علم خودآگاهتر شدن است! جلسات کوچینگ خودآگاهی و هوشیاری شما را تقویت میکند. ازآنجاکه تمرکز کوچینگ بر حال و اکنون است، در جلسات شما بیشتر روی خود متمرکز میشوید و بیشتر خودتان را میشناسید.در این فرایند، شما به نقاط قوت و ضعف، خطاها و توانمندیها، افکار، احساسات و رفتارهای خود آگاه شده و به شناخت بیشتری از خود میرسید. همچنین، میفهمید که چطور از این آگاهیها در جهت رشد و رسیدن به اهدافتان استفاده کنید.
دوم: بهبود عملکرد و اثربخشی بیشتر
به شما کمک میکند عملکردتان در مجموع در زندگی و کار بهتر شود. وقتی خودآگاهتر شوید، وقتی شناخت بیشتری از خود پیدا کنید، بدیهی است که تصمیمات بهتری هم میگیرید و کارهای موثرتری میکنید. هدفگذاری دارید و ارزشهای زندگیتان را پیدا خواهید کرد. ابه شما کمک میکند که فعالیت و برنامههایی را که تاکنون به شما کمک چندانی نکردهاند شناسایی کرده، کنار گذاشته و برنامههای بهتری را انتخاب کنید. این روند به شما کمک میکند که به ارزیابی صحیحتری از عملکرد خود در زندگی، روابط و حرفه خود دست یابید و آن را اصلاح کنید.
سوم: توانایی حل مسئله
یکی از مهمترین فواید ان این است که توانایی تفکر و مهارت حل مسئله در شما تقویت میشود. اگر تجربه شرکت در جلسات ان را داشته باشید، میدانید که شما به کمک کوچ خود، وارد مسیر تفکر عمیق و پیدا کردن راهکارهای متناسب با خود میشوید. شاید در ابتدا پیدا کردن راهکارها برای شما دشوار باشد و فکر کنید که در کارهای خود، هیچ کمکی به خودتان نمیتوانید بکنید و نیاز به راهکارهای فردی دیگر دارید؛ حتی شاید آنقدر ذهن شما دچار سردرگمی و پیچیدگی شده باشد که توانید به صورت شفاف فکر کنید.اما به مرور با تمرین و تمرین و تکرار، ذهنتان به دنبال راهحلها میگردد.
چهارم: تقویت اعتمادبهنفس
یادگیریاین مهارت و یا اینکه خودتان کوچ داشته باشید، باعث تقویت اعتمادبهنفس در شما میشود. همانطور که در بالا گفتیم، این علم مهارت حل مسئله را در شما تقویت میکند، به شما خودآگاهی میدهد و اثربخشی و عملکردتان را بهتر میکند. بنابراین شما میتوانید نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کنید و برنامهریزی بهتری کنید. تجمیع این اثرات مبثت در نهایت منجر به افزایش باورها و مهارتهای شما که دو بال اعتمادبهنفس هستند میشود.
و فواید دیگری که میتوان اشاره کرد :
- هدفدار شدن
- برنامهریزی صحیح
- انگیزه بیشتر
- اراده قوی تر
- ساخت عادات خوب و...
دیدگاهتان را بنویسید